środa, 5 listopada 2014

cantucci z orzechami laskowymi


Włoskie ciasteczka cantucci w oryginalnym przepisie mają migdały. Ja chciałam spróbować zrobić je w wersji z orzechami laskowymi, które w tym roku przepięknie obrodziły.Od taty dostałam w prezencie cały worek orzechów, które w zaskakująco szybkim tempie znikają.

Cantucci to z pozoru niejadalne suchary. Ale kiedy już się wie, że jemy je maczając w cappuccino lub kawie, zmienia to postać rzeczy! Mają wyjątkowy waniliowy aromat, maczane w cappuccino są miękkie i delikatne jak biszkopt. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje kilkanaście minut. Poniżej przepis, który uda się każdej z Was.

Składniki:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g pszennej zwykłej
4 jajka
szczypta soli
70 dag cukru trzcinowego
15 g cukru waniliowego
1/3 łyżeczki startej laski wanilii
60 g orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
W misce roztrzepujemy jajka ze szczypta soli. Następnie dosypujemy obie mąki oraz resztę składników i zagniatamy twarde ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich dwa długie rulony, które lekko spłaszczamy od góry. Mają one szerokość ok 6-8 cm.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut.
Następnie ciasto wyjmujemy i jeszcze gorące kroimy w centymetrowej grubości plasterki. Układamy je ponownie na blasze i pieczemy 6 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 6 minut.
Gotowe cantucci studzimy i przechowujemy w szczelnej puszce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz