poniedziałek, 20 października 2014

mini serniczki oreo

Serniki mają grono swoich zagorzałych wielbicieli. Jednym z nich jestem ja. A jeśli dodać do tego ciasteczka? musiało wyjść pysznie! Polecam ciasta w wersji mini: ich prezentacja i podanie jest zdecydowanie atrakcyjniejsze. A same serniczki nie tylko pysznie smakują, ale do tego pięknie się fotografują.

Składniki na 15 serniczków: 
(ja miałam 12 papilotek i dwie mini tarty, stąd pomysł na późniejszą malinową wariację)
15 ciastek Oreo + 6 połamanych (ciastka razem z kremem)
500 g twarogu 3-krotnie zmielonego
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
pół szklanki drobnego cukru do wypieków 
1 jajko
1 białko 
pół łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
szczypta soli 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Potrzebne też będą papilotki do mufinek (15 sztuk) - ja użyłam silikonowych.

Przygotowanie:
Ser wymieszać widelcem z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej masy (można użyć miksera, pamiętając, by nie miksować zbyt długo). Dodać połamane ciastka i wymieszać.
Masę serową wyłożyć do papilotek.
Piec przez 20 - 30 minut w temperaturze 160ºC. Masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu.
Wystudzić, schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.
Podawać schłodzone, udekorowane bitą śmietaną i pokruszonymi ciastkami*
*Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.com






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz