Serniki mają grono swoich zagorzałych wielbicieli. Jednym z nich jestem ja. A jeśli dodać do tego ciasteczka? musiało wyjść pysznie! Polecam ciasta w wersji mini: ich prezentacja i podanie jest zdecydowanie atrakcyjniejsze. A same serniczki nie tylko pysznie smakują, ale do tego pięknie się fotografują.
Składniki na 15 serniczków:
(ja miałam 12 papilotek i dwie mini tarty, stąd pomysł na późniejszą malinową wariację)
15 ciastek Oreo + 6 połamanych (ciastka razem z kremem)
500 g twarogu 3-krotnie zmielonego
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 białko
pół łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
szczypta soli
(ja miałam 12 papilotek i dwie mini tarty, stąd pomysł na późniejszą malinową wariację)
15 ciastek Oreo + 6 połamanych (ciastka razem z kremem)
500 g twarogu 3-krotnie zmielonego
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 białko
pół łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Potrzebne też będą papilotki do mufinek (15 sztuk) - ja użyłam silikonowych.
Przygotowanie:
Ser wymieszać widelcem z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej masy (można użyć miksera, pamiętając, by nie miksować zbyt długo). Dodać połamane ciastka i wymieszać.
Masę serową wyłożyć do papilotek.
Piec przez 20 - 30 minut w temperaturze 160ºC. Masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu.
Wystudzić, schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.
Podawać schłodzone, udekorowane bitą śmietaną i pokruszonymi ciastkami*
*Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz