poniedziałek, 20 października 2014

owsiane ciasteczka kakaowo - kokosowe


Ciastka kakaowo - kokosowe to jedna z moich ulubionych wariacji na temat wiórków kokosowych.W proporcjach składników będzie ich więcej niż całej reszty razem wziętej. Przygotowanie jest bardzo proste a same ciastka można długo przechowywać.
Składniki:
2,5 szklanki mąki owsianej
1 szklanka wody
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju kokosowego
3-4 łyżki cukru trzcinowego
70 dag wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy wodę, następnie kakao, cukier i olej kokosowy. Mieszamy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy (lub zagniatamy) do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.






Kolejne etapy przygotowania masy:



Do mąki wlewamy wodę. Nie mieszamy dopóki nie dodamy reszty 
składników.Masa szybko zgęstnieje i trudniej byłoby je połączyć.
Następnie dodajemy mąkę...
...i cukier.
Na koniec olej kokosowy (w formie stałej lub w płynie- rozpuści 
się przy zagniataniu ciasta)
Tak wygląda masa na początku formowania...
...a tak tuż przed formowaniem kulek. Jest gładka i nie 
przykleja się do rąk.
Formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz