Ciastka kakaowo - kokosowe to jedna z moich ulubionych wariacji na temat wiórków kokosowych.W proporcjach składników będzie ich więcej niż całej reszty razem wziętej. Przygotowanie jest bardzo proste a same ciastka można długo przechowywać.
Składniki:2,5 szklanki mąki owsianej
1 szklanka wody
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju kokosowego
3-4 łyżki cukru trzcinowego
70 dag wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy wodę, następnie kakao, cukier i olej kokosowy. Mieszamy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy (lub zagniatamy) do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Kolejne etapy przygotowania masy:
Do mąki wlewamy wodę. Nie mieszamy dopóki nie dodamy reszty składników.Masa szybko zgęstnieje i trudniej byłoby je połączyć. |
Następnie dodajemy mąkę... |
...i cukier. |
Na koniec olej kokosowy (w formie stałej lub w płynie- rozpuści się przy zagniataniu ciasta) |
Tak wygląda masa na początku formowania... |
...a tak tuż przed formowaniem kulek. Jest gładka i nie przykleja się do rąk. |
Formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz