poniedziałek, 20 października 2014

lawendowe ciasteczka


Lato w pełni. Od kilku dni w mojej kuchni zagościła lawenda. Świeżo zerwane gałązki pachną intensywnie. Porozkładałam je więc w szufladach, zrobiłam kilka bukietów. I pomyślałam, żeby zrobić z lawendą coś jeszcze. Ciastka? czemu nie! 

Składniki:
1.5 szklanki mąki orkiszowej
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 żółtko jajka
3 łyżki wody
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju kokosowego (nie więcej, inaczej wyjdą zbite)
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

4 łyżki suszonych kwiatów lawendy

Przygotowanie:
Olej rozpuścić, ostudzić.Wszystkie składniki wymieszać, dodać 3 łyżki wody, a następnie zagnieść ciasto.Rozwałkować, wycinać kółka szklanką.Piec w temperaturze 170 st przez 10-12 minut.


Ciastka po ostygnięciu lepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku - dzięki temu będą miękkie i bardzo aromatyczne.

*Przepis wzorowany na: kwartetzdrowychsmaków


Lawenda ma wspaniałe właściwości lecznicze. Kwiaty lawendy mają właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, działają antyreumatycznie i znieczulająco, hamują nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Sprzyjają wydzielaniu soków trawiennych i wzmagają ruchy perystaltyczne jelit, uspokajają akcję serca i podnoszą jego odporność. Przeciwdziałają wzdęciom i bólom brzucha spowodowanym nagromadzeniem gazów. 
Korzystnie wpływają na funkcjonowanie wątroby.
Kwiaty mają też działanie przeciwskurczowe, uspokajające i nasenne – wystarczy trzymać lawendę w wazonie, blisko łóżka. Służą do sporządzania toników przeznaczonych dla wrażliwej i delikatnej skóry. Przyśpieszają regenerację naskórka, działają przeciwtrądzikowo.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz