Lato w pełni. Od kilku dni w mojej kuchni zagościła lawenda. Świeżo zerwane gałązki pachną intensywnie. Porozkładałam je więc w szufladach, zrobiłam kilka bukietów. I pomyślałam, żeby zrobić z lawendą coś jeszcze. Ciastka? czemu nie!
Składniki:
1.5 szklanki mąki orkiszowej
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 żółtko jajka
3 łyżki wody
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju kokosowego (nie więcej, inaczej wyjdą zbite)
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
4 łyżki suszonych kwiatów lawendy
Przygotowanie:
Olej rozpuścić, ostudzić.Wszystkie składniki wymieszać, dodać 3 łyżki wody, a następnie zagnieść ciasto.Rozwałkować, wycinać kółka szklanką.Piec w temperaturze 170 st przez 10-12 minut.
Ciastka po ostygnięciu lepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku - dzięki temu będą miękkie i bardzo aromatyczne.
*Przepis wzorowany na: kwartetzdrowychsmaków
Lawenda ma wspaniałe właściwości lecznicze. Kwiaty lawendy mają właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, działają antyreumatycznie i znieczulająco, hamują nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Sprzyjają wydzielaniu soków trawiennych i wzmagają ruchy perystaltyczne jelit, uspokajają akcję serca i podnoszą jego odporność. Przeciwdziałają wzdęciom i bólom brzucha spowodowanym nagromadzeniem gazów.
Korzystnie wpływają na funkcjonowanie wątroby.
Kwiaty mają też działanie przeciwskurczowe, uspokajające i nasenne – wystarczy trzymać lawendę w wazonie, blisko łóżka. Służą do sporządzania toników przeznaczonych dla wrażliwej i delikatnej skóry. Przyśpieszają regenerację naskórka, działają przeciwtrądzikowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz