poniedziałek, 20 października 2014

barszcz ukrainski



Na nadchodzące chłodne dni polecam wszystkim zmarzluchom barszcz ukraiński. Przepis pochodzi z książki dotyczącej kuchni pięciu przemian. Więcej informacji na temat filozofii gotowania według pięciu przemian znajdziecie dalej w poście.
Składniki i przygotowanie:
sok z cytryny
koncentrat buraczany
buraki pokrojone w kostkę lub starte
majeranek
masło
czosnek
pieprz
sól 
Te składniki gotujemy i dodajemy kolejno:
koncentrat pomidorowy- do smaku 
pokrojone kwaśne jabłko 
majeranek 
pokrojone ziemniaki 
pieprz 
sól
troszkę soku z cytryny 
koncentrat buraczany (jeśli trzeba) 
kurkuma lub majeranek 
fasola czerwona
Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości buraków i ziemniaków, następnie zabielamy śmietaną.
Smak niesamowity! Zaskakujący jak cała kuchnia. Szczególnie polecam na początkowe oznaki przeziębienia i chłodne jesienne wieczory.

W zależności od stopnia znajomości własnego organizmu będziemy wiedzieli, którego składnika dodać więcej. Kuchnia pięciu przemian rzadko podaje dokładne ilości składników, musimy nauczyć się dodawać je "na wyczucie".

 
Teoria Pięciu Przemian opisuje wszystkie procesy zachodzące cyklicznie, oprócz pór roku są to: pory dnia, fazy życia, narządy człowieka, emocje, smaki, kolory, produkty spożywcze itd.
Każdy z nas składa się z innych proporcji 5 żywiołów, z czego zazwyczaj jeden jest dominujący.
Gotowanie wg Pięciu Przemian
to wykorzystanie powyższej koncepcji filozoficznej dla zrównoważenia energetycznego potraw. Posiłki przygotowane wg 5 Przemian są:
  • łatwiej strawne
  • smaczniejsze
  • umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych,
  • a wszystkie narządy są dobrze odżywione
Równowaga energetyczna to podstawowy element w medycynie chińskiej, gdyż zapewnia ona zdrowie ciała i ducha.
Odżywianie zgodne z Teoria Pięciu Przemian jest dostosowane do pór roku.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy.*
*Informacje zaczerpnięto ze strony 5przemian.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz