Jedno z moich ulubionych ciast - czekoladowe brownie. W tej wersji ciasto jest ciężkie, wręcz gliniaste, ale smakuje wspaniale! Dla podkreślenia smaku czekolady postanowiłam dodać wiśnie, z których powstała nalewka. Wiśnie były intensywne w smaku, słodkie i aromatyczne.
Składniki:
375 g masła
375 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
6 dużych jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500 g cukru pudru (dałam 380 g)
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
300 g posiekanych orzechów włoskich
375 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
6 dużych jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500 g cukru pudru (dałam 380 g)
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
300 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Rozpuścić masło i czekoladę w garnuszku z grubym dnem. Lekko przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać roztrzepane jajka z cukrem i wanilią. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą. Zawartość naczyń połączyć, dokładnie wymieszać, dodając orzechy.
Rozpuścić masło i czekoladę w garnuszku z grubym dnem. Lekko przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać roztrzepane jajka z cukrem i wanilią. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą. Zawartość naczyń połączyć, dokładnie wymieszać, dodając orzechy.
Formę
wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez 20 - 25
minut w temperaturze 180ºC (nie dłużej! jeśli brownie jest upieczone
wcześniej należy je wyciągnąć, w przeciwnym razie będzie zbyt suche).
Gotowe - jest suche u góry, lecz w dalszym ciągu lepkie w środku.
Ostudzić, pokroić w kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz