niedziela, 1 marca 2015

muffinki z płatkami jęczmiennymi

Kiedy mamy ochotę na zdrową przekąskę i deser w jednym, ale tylko magiczne 15 minut, zamiast sięgać po gotowe produkty pełne chemii i pustych kalorii polecam zrobienie ekspresowych muffinek. W tej wersji powstały z płatkami jęczmiennymi i kawałkami orzechów zatopionych w miodzie. To akurat było pod ręką, ale babeczki wyszły pyszne, bardzo aromatyczne i co najważniejsze zdrowe.

Przygotowanie ciasta i nałożenie go do foremek zajmuje niecałe 10 minut. Pieczenie od 15 do 20 minut. w pół godziny mamy całą paterę pyszności. Polecam wszystkim leniuchom.

Składniki:
250 g mąki pszennej
90 g płatków jęczmiennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
2 jajka, roztrzepane
200 ml mleka
75 ml oleju
6 łyżek cukru
szczypta soli
orzechy, migdały

W jednej misce łączymy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie mieszamy zawartość obu misek i przekładamy do foremek na muffinki. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz