Kiedy mamy ochotę na zdrową przekąskę i deser w jednym, ale tylko magiczne 15 minut, zamiast sięgać po gotowe produkty pełne chemii i pustych kalorii polecam zrobienie ekspresowych muffinek. W tej wersji powstały z płatkami jęczmiennymi i kawałkami orzechów zatopionych w miodzie. To akurat było pod ręką, ale babeczki wyszły pyszne, bardzo aromatyczne i co najważniejsze zdrowe.
Przygotowanie ciasta i nałożenie go do foremek zajmuje niecałe 10 minut. Pieczenie od 15 do 20 minut. w pół godziny mamy całą paterę pyszności. Polecam wszystkim leniuchom.
Składniki:
250 g mąki pszennej
90 g płatków jęczmiennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
2 jajka, roztrzepane
200 ml mleka
75 ml oleju
6 łyżek cukru
szczypta soli
orzechy, migdały
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz