środa, 26 listopada 2014

oreo - wariacja na zimno



Ciasto pierwszy raz zobaczyłam i spróbowałam w kawiarni sieciówce. Okazało się tak pyszne, że zaczęłam się zastanawiać jak zrobić takie w domu. Poniższy przepis jest wynikiem moich poszukiwań i testów w kuchni, a w dodatku szalenie prosty. Ciasto z pewnością pokochają wszystkie łasuchy.

Składniki:
20 ciastek oreo
100g masła
250g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
pół szklanki cukru pudru
karmel
krówki

Przygotowanie:
Ciastka razem z kremem pokruszyć w malaksrze (ręcznie trzeba oddzielić najpierw krem a ciastka rozgnieść np. tłuczkiem) - nierozgniecione kawałki nie skleją się ze sobą i spód będzie twardy. Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciastek z nadzieniem. Następnie wyłożyć spód i brzegi formy (nie ma znaczenia czy użyjemy folii czy nie - ciasto będzie łatwo wyjąć w obu przypadkach). Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Następnie przygotować karmel. W zastępstwie można użyć rozpuszczonych krówek lub gotowej masy kajmakowej(w przypadku masy kajmakowej warto ją dodatkowo zagęścić dodając mleko w proszku lub żelatynę). Wylewamy do formy i schładzamy.
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem (jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast, proponuję dodać śmietanfix i połowę mniej cukru).
Na wierzch układamy pokruszone ciastka oreo i polewamy masą z rozpuszczonych krówek.Podajemy schłodzone.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz